31 березня 2013 р.

Рекомендації круглого столу «Інновації та кластерний підхід як фактори розвитку малого та середнього бізнесу в Україні»




6 березня 2013р. у Держпідприємництві України відбувся круглий стіл на тему: «Інновації та кластерний підхід як фактори розвитку малого та середнього бізнесу в Україні».
Захід організований Громадською радою при Держпідприємництві України, Громадською радою при Держінформнауки України та Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України.
В обговоренні взяли участь голова Громадської ради при Держпідприємництві України Павло Міхайліді, директор Департаменту розвитку підприємництва Держпідприємництва України Юрій Сахно, Президент громадської організації "Агенція європейських інновацій", член громадської ради Держінформнауки Іван Кульчицький, заступник директора КМЦІР Держінвестпроекту Юлія Рибак, директор КОЦІР Держінвестпроекту Дмитро Борисов, а також науковці та представники бізнесу.
В ході конференції виявилось що в Україні є наступні можливості для виправлення становища  в впровадженні інновацій, модернізації інноваційного процесу і виводу науки із кризи:
 Співпраця з програмами ЄС такими як «EUREKA», «7 Рамкова програма» та з новою програмою ЄС на 2014-2020 року HORIZON 2020.
 Досвід співпраці з структурами ЄС і Польщею Львівського ЦНІІ та НДО "Агенції Європейських Інновацій".
 Власний позитивний досвід по впровадженню інновацій такі як:  Севастопольський кластер "Єнергозбереження", Національна Технологічна Платформа в Україні “Їжа для життя”.
 Йде постійний пошук різними державним, громадськими організаціями, групами фізичних осіб по знаходженню шляхів монетизації науки в умовах ринкового утворення ціни і відсутності державного фінансування.
 В Україні є Інтернет проекти які недостатньо використовуються для модернізації інноваційного процесу, але мають величезний потенціал.
За результатами круглого столу запропоновано:
1. Створити в Києві і Київській області пілотний проект для України по створенню інноваційної без кризової Інтелект економіки.
2. Запровадити в кожному ВУЗі студентські бізнес інкубатори і інтелект клуби.
3. Провести на базі пілотного проекту Києва і Київської області "Інтелект форум" для ознайомлення державних службовців, науковців, студентів і інших громадян з інноваційними проектами в онлайні і офлайні, які на сьогодні впроваджуються в Україні і які можуть допомогти модернізувати  економіку і іноваційний процес.
4. В разі позитивного результату в Києві і Київській області провести Інтелект форуми в кожному обласному центрі.
5. Підтримати і допомогти Укрпошті в модернізації і становленні як сучасної логістичної державної компанії.
6. Громадській раді при Держпідприємництві України стати координаційним центром щодо налагодження співпраці між бізнесом та наукою, в т.ч. із використанням сучасних Інтернет-технологій.
7. Громадській раді при Держпідприємництві України сприяти реінжинірингу (перенавчанню) малого і середнього бізнесу щодо використання технологічних та організаційних інновацій, в т.ч.  сучасного Інтернет бізнесу.
8. Громадській раді при Держпідприємництві України взяти на себе місію  організаційно-координаційного центру між Мінекономіки, МОН, Держінформнауки, НАНУ і венчурними підприємцями, бізнес інкубаторми, благодійними фондами, грантодавцями щодо підтримки інновацій у середовищі малого і середнього бізнесу.
9. Розробити діючий механізм використання Державного фонду енергозбереження з створенням регіональних акумулюючих фондів енергозбереження, що дозволить реалізувати схему погашення кредитів за рахунок зекономлених коштів.
10. Запропонувати Держінформнауки надавати реальну підтримку розвитку інноваційної інфраструктури, в т.ч. кластерів та технологічних платформ.
11. Створити дієві фінансові механізми підтримки інноваційних МСП, в т.ч. розширити  доступ інноваційних МСП до джерел державного фінансування науково-технічної діяльності.
12. Запропонувати Держпідприємництву передбачити заходи з  підтримки інноваційних МСП у національній програмі підтримки малого підприємництва.
13. Створити інноваційну екосистему для МСП, яка надає умови для підвищення знань, вдосконалення технологій та розвитку творчості, для чого розробити правила грантового фінансування інноваційних малих та середніх підприємств, маючи на увазі МСП, які мають патенти чи наукові статті по профілю їх роботи (на відміну від формулювання закону про інвестиційну діяльність - інноваційне підприємство (інноваційний центр, технопарк, технополіс, інноваційний бізнес-інкубатор тощо) - підприємство (об'єднання підприємств), що розробляє, виробляє і реалізує інноваційні продукти і (або) продукцію чи послуги, обсяг яких у грошовому вимірі перевищує 70 відсотків його загального обсягу продукції і (або) послуг. Тобто, по Закону про інноваційну діяльність підприємства можуть мати інноваційні проекти, а у цьому документі МСП, які мають патенти чи статті, отримують гранти). Ці правила мають взяти до уваги наступне:
13.1. Гранти мають бути розподілені на малі (до 99 тис. грн..), середні (від 100 тис. грн. до 999 тис. грн..) та великі (більше 1 млн. грн..) в залежності від ступеня готовності пропозиції, її важливості для розвитку інноваційної економіки та власного внеску у впровадження розробки
13.2. Гранти мають надаватися прозоро та відкрито на основі експертних оцінок самих учасників конкурсу, а не призначених експертів.
13.3. Гранти мають надаватися головним чином на розробки 6 технологічного укладу - біотехнології, нанотехнології, робототехніка, технології віртуальної реальності (когнітивні технології), який почнеться у 2014-2018 роках.
13.4.  Особлива увага має приділятися грантам на трансфер технологій, тобто на підготовку проектів, які вже мають макети, патенти, ноу-хау, до отримання інвестицій.
14. Ініціювати на законодавчому рівні генерацію проектів, спільних між університетами, науковими інститутами, інноваційними МСП та промисловими підприємствами. Фінансування може бути по принципу програми EUREKA – кожне відомство фінансує свою частку проекту: МСП фінансує Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва, Університети – Міністерство освіти та науки, молоді та спорту, наукові інститути – Національна академія наук України, а промислові підприємства – Міністерство промислової політики України.
15. Ініціювати спільно з Держагенством з питань науки, інновацій та інформатизації України вступ України до програми EUROSTARS (спільної між EUREКA та 7 Рамковою програмою), спеціалізовано направленою на співпрацю між МСП Європейського Союзу.

Немає коментарів: